Intieme delen van de vrouw die te groot zijn

Sommige vrouwen hebben last van hun schaamlippen. De binnenste schaamlippen zijn bijvoorbeeld groter dan gemiddeld. Ten eerste geeft dit voor de vrouwen vaak een minder prettig gevoel, ze kunnen zich hierdoor minder zeker over zichzelf gaan voelen en intimiteit zelfs uit de weg gaan.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat sommige vrouwen echter ook hebben, is dat ze onzeker zijn over hun schaamlippen en denken dat deze te groot zijn zonder dat dit gebaseerd is op feiten. Ze hebben geen andere vagina’s gezien en kunnen het dus niet vergelijken. Dit komt vaker voor bij wat jongere vrouwen.

Als iemand inderdaad groter dan gemiddelde schaamlippen heeft, dan kan dit naast een minder mooi gezicht ook daadwerkelijk klachten geven. Vaak komen deze klachten naar boven op het moment dat er bewogen wordt. Bij het fietsen, wandelen of andere activiteiten kan er bijvoorbeeld pijn ontstaan. Maar we zijn natuurlijk allemaal gemaakt zoals we gemaakt zijn, maar is er iets aan deze grote schaamlippen te doen?

Schaamlipcorrectie

Er is een ingreep die een vaginale verkleining heet, ook wel de labioplastiek genoemd. Hierbij wordt er dus letterlijk een stukje van de schaamlippen verwijderd. Dit gebeurd chirurgisch en is het werk van een plastisch chirurg. Het is een operatie die overwogen kan worden, maar het is wel belangrijk dat men hier goed over wordt voorgelicht.

Nu zijn er bij iedere operatie natuurlijk bepaalde risico’s, maar bij labioplastiek zijn deze risico’s een stuk hoger omdat er in dit gebied natuurlijk de nodige ontlasting langs komt. Het risico op infecties neemt hierdoor aanzienlijk toe. Goede voorlichting is dan ook belangrijk. Deze voorlichting zal vaak aan bod komen tijdens een consult met een arts of plastisch chirurg, die meestal werkzaam is bij een kliniek die dergelijk ingrepen kan uitvoeren. Er wordt tijdens een dergelijk consult geluisterd en gekeken naar de schaamlippen.