Wanneer de meeste mensen denken aan goud, dan denken ze bijvoorbeeld aan een ring zoals een trouwring, of misschien wel een gouden ketting met een hangertje. Een gouden horloge is ook nog een optie, alhoewel je dat in Nederland veel minder vaak ziet dan in landen zoals de Verenigde Staten.
Vrijwel al het reguliere goud waar mensen sieraden van maakt is een zogenaamde legering. Dat wil zeggen dat het is gemengd met andere metaalsoorten. Zo is er bijvoorbeeld 14 karaat en 18 karaat goud wat je veel voorbij ziet komen in sieraden. Dit heeft ermee te maken dat puur goud een relatief zacht materiaal is. Een sieraad moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen en daarom wordt het gemengd met andere metalen om deze eigenschappen te verkrijgen. Zo bevat 14 karaat bijvoorbeeld 58,5% puur goud. Als je de waarde van dit goud wilt berekenen, neem je dus 58,5% van de waarde van puur goud. Op deze manier weet je wat het waard is. Je kunt verkopen van goudbaren tegen hoge prijs overwegen.
Goud kan naast een sieraad natuurlijk ook worden ingezet als een investering of belegging. Over de jaren heen is goud een goede investering gebleken. Als je echter wilt gaan investeren in goud, is het natuurlijk niet handig om met een legering te werken, daarvoor kun je beter puur goud hebben. Dit neemt minder ruimte in beslag en dat het materiaal wat zachter is, maakt voor de belegging weinig verschil. Hier zijn goudbaren een goede optie voor. Deze goudbaren bevatten 99,9% puur goud en worden over het algemeen dan ook gebruikt als een belegging. Er zijn diverse standaarden waar goudbaren aan moeten voldoen en ze worden op veel plekken in de wereld geaccepteerd bij goudwisselkantoren.