Zijn vitamines een wondermiddel tegen haaruitval?

Haaruitvalvitaminen zijn voedingssupplementen die tot doel hebben de kwaliteit van je haar te verbeteren. Maar welke vitamines heb ik nodig bij haaruitval? Nou.. er zijn verschillende vitamines en mineralen die verband houden met de gezondheid van het haar, en deze worden vaak verkocht als wondermiddel tegen haaruitval.

In deze korte blog bekijken we wat vitamines tegen haaruitval zijn, hoe ze zouden kunnen werken en welke andere behandelingen tegen haaruitval geschikt zijn voor mannen en vrouwen.

Waarom wordt mijn haar dunner?

haaruitval vitamineHaaruitval kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Voor veel mensen is het erfelijk en een natuurlijk onderdeel van het ouder worden; deze vorm van haaruitval wordt mannelijke of vrouwelijke haaruitval genoemd.

Bij mannen is mannelijke kaalheid de meest voorkomende vorm van haaruitval: tot de helft van de mannen van 50 jaar en ouder heeft ermee te maken. Bij vrouwen heeft 40% van de vrouwen van 70 jaar en ouder vrouwelijke kaalheid.

Behalve genetica zijn er nog enkele andere dingen die haaruitval kunnen veroorzaken, zoals:

Haaruitval door stress

Stress kan soms bijdragen aan haaruitval. Extreem stressvolle periodes kunnen een aandoening veroorzaken die telogene effluvium wordt genoemd. Dit is wanneer je natuurlijke haarcyclus door stress is verstoord en je haar tijdelijk uitvalt.

Stress kan ook alopecia areata uitlokken, een auto-immuunziekte die cirkelvormige kale plekken veroorzaakt. Ook dit is meestal tijdelijk. Als je gestrest bent, kun je merken dat je aan je haar trekt (soms zonder dat je het merkt). Hierdoor kan je haar uitvallen – dit staat bekend als trichotillomanie.

Haaruitval door ziekte

Net als bij stress kan erg ziek zijn telogene effluvium uitlokken, waardoor je haar uitvalt.

Zwangerschap en geboorte

Na de geboorte komt het vaak voor dat vrouwen meer haar verliezen dan normaal.

Strakke kapsels

Soms als je je haar langdurig in strakke kapsels hebt (strakke knotten, vlechten, extensions). Dit veroorzaakt een vorm van haaruitval die tractiealopecia wordt genoemd.

Gewichtsverlies

Soms kan gewichtsverlies haaruitval veroorzaken, vooral als het plotseling is of als je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Haaruitval door vitamine gebrek

In zeldzame gevallen kan een vitaminetekort bijdragen aan haaruitval – dit is meestal een ijzertekort. Als een vitaminetekort de oorzaak is van je haaruitval, dan kan het nemen van een supplement voor die specifieke vitamine een effectieve oplossing zijn. Maar als je geen tekort hebt, dan zal het aanvullen van extra vitamines geen enkel effect hebben op je haaruitval.

Kunnen vitamines tegen haaruitval haaruitval verhelpen?

Er is heel weinig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het nemen van vitamines specifiek de haargroei bevordert. Maar haaruitvalvitaminen kunnen effectief zijn als je haaruitval veroorzaakt wordt door een tekort aan een bepaalde vitamine.

Het is waar dat een ernstig tekort aan biotine, zink, niacine en ijzer tot haaruitval kan leiden, maar dit is zeer zeldzaam. En als je lijdt aan een ernstig vitaminetekort dat zulke extreme symptomen veroorzaakt als haaruitval, dan is het zeer waarschijnlijk dat je medische behandeling nodig hebt.

Welke soorten haarvitaminen zijn er?

Er zijn veel vitamines en supplementen op de markt. Maar de meest voorkomende supplementen die in verband worden gebracht met de gezondheid van het haar zijn:

Biotine

Biotine (vitamine B7 of vitamine H) wordt door je lichaam gebruikt om vetzuren aan te maken. Men denkt dat het de productie van keratine, de sleutel tot gezond haar en gezonde nagels, kan stimuleren.

Selenium

Selenium helpt het immuunsysteem gezond te houden en helpt ook bij de voortplanting.

Zink

Zink helpt je lichaam nieuwe cellen en enzymen te maken, koolhydraten en eiwitten te verwerken en ook wonden te genezen.
Niacine, vitamine B3

Niacine (ook bekend als vitamine B3) helpt je lichaam energie vrij te maken uit voedsel. Het helpt ook je huid en je zenuwstelsel gezond te houden.

Vitamine C

Vitamine C is heel belangrijk voor je lichaam. Het helpt je cellen te beschermen, houdt je huid, bloedvaten, botten en kraakbeen gezond en helpt ook wonden te genezen.

IJzer

IJzer is van vitaal belang bij de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam.

Vitamine supplementen voor haargroei

Uiteindelijk wordt niet gedacht dat het nemen van vitaminesupplementen bijzonder schadelijk is voor je gezondheid, zolang je er maar niet te veel neemt.

Als je toch dagelijks vitaminesupplementen tegen haaruitval neemt, controleer dan de ingrediënten om er zeker van te zijn dat je niet meer binnenkrijgt dan de aanbevolen dagelijkse doses, zoals hierboven vermeld.

Hoe kan ik haaruitval voorkomen?

Als je haarverlies erfelijk is, kun je niet veel doen om het te voorkomen, en het is onwaarschijnlijk dat haarverlies reageert op vitamines. Lees ook het informerende artikel waarom wordt mijn haar dunner.